CardioClass

Recuperarea cardiovasculara


CUI SE ADRESEAZA UN PROGRAM DE RECUPERARE CARDIACA? Aveti nevoie de un program de recuperare cardiovasculara daca: Ati fost externat recent din spital dupa ce ati suferit un infarct miocardic acut, vi s-a montat un stent sau ati fost operat pe cord (bypass aortocoronarian, prote...

Sfaturi pentru o inima sanatoasa


Desi medicina moderna dispune de numeroase metode care trateaza eficient majoritatea afectiunilor cardiovasculare, cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti pentru a nu suferi de o boala de inima este sa preveniti aparitia acesteia prin respectarea catorva recomandari legate de stilul de viata...

Str. Negoiu nr.17, sector 3

0722327183, 0212500651,

0371318017

Monitorizarea holter EKG

Monitorizarea holter EKG

Monitorizarea Holter EKG presupune inregistrarea activitatii electrice a inimii pacientului sub forma unui traseu electrocardiografic (EKG) timp de 24 ore sau mai mult, atunci cand acesta se afla in viata de zi cu zi si nu in conditii de cabinet sau de spital. Aceasta investigatie ofera astfel medicului informatii despre functionarea inimii pacientului pe tot parcursul unei zile normale de munca, fiind astfel surprinse atat momentele mai linistite cat si momentele mai stresante din viata pacientilor.Indicatiile monitorizarii Holter EKG

Monitorizarea Holter EKG este recomandata in primul rand pentru diagnosticarea si evaluarea severitatii aritmiilor (tulburarilor de ritm) cardiace si a tulburarilor de conducere intermitente care apar pe parcursul unei zile si care nu sunt surprinse in timpul unei electrocardiograme de repaus. De asemenea, in cazul pacientilor care prezinta simptome precum palpitatiile sau pierderi de cunostinta (sincope) monitorizarea Holter EKG este utila pentru evidentierea modificarilor electrocardiografice care stau la baza acestor simptome.
In anumite afectiuni cu risc crescut de aritmii (tulburari de ritm) ce pot ameninta viata pacientului, in ciuda faptului ca acesta poate fi asimptomatic (sa nu le simta), monitorizarea Holter EKG detecteaza aceste modificari si permite aprecierea severitatii acestora precum si alegerea tratamentului adecvat.
La pacientii care urmeaza deja un  tratament antiaritmic, monitorizarea Holter EKG este utilizata pentru evaluarea eficientei acestuia sau pentru determinarea aparitiei unor efecte secundare (bradicardie, tulburari de conducere).
O alta indicatie mai speciala a monitorizarii Holter EKG consta in diagnosticarea ischemiei silentioase (ischemie care produce modificari electrocardiografice dar nu este insotita de durere) la pacientii cu cardiopatie ischemica care sunt asimptomatici.
Avantajul purtarii Holterului EKG in conditii de ambulator in raport cu utliziarea acestuia doar in spital, consta in faptul ca starea pacientului poate fi evaluata in conditiile din viata reala, nu doar in conditii de repaus.

In ce consta investigatia?

Inregistrarea activitatii electrice a cordului se face prin intermediul unor electrozi montati pe corpul pacientului (care se lipesc pe torace), electrozi ce sunt conectati la un aparat care inregistreaza electrocardiograma (recorder). Acesta este de  dimensiuni reduse (aproximativ 10-12 cm) si este prins in talie.  Pacientul trebuie sa se prezinte in cabinet  pentru montarea holterului si sa revina a doua zi pentru demontarea acestuia si interpretarea informatiilor de catre medicul cardiolog.
Dupa inregistrarea semnalului electric, aparatul face propriile sale masuratori, interpretari si statistici, dar deseori aceasta interpretare nu este suficienta sau corecta. Astfel, este necesar ca medicul cardiolog sa reevalueeze evenimentele masurate si interpretarea furnizata de softul aparatului, sa elimine interpretarile incorecte si sa editeze un rezultat tinand cont si de simptomatologia pacientului.
Interpretarea inregistrarii furnizate de aparat si stabilirea rezultatului pot fi uneori destul de laborioase (la pacientii cu multiple tulburari de ritm sau de conducere) si, din acest motiv, durata acestora poate varia intre 1 ora si 3 ore. Rezultatul poate fi inmanat pacientului dupa un interval de 3 sau 4 ore din momentul scoaterii aparatului, in functie de numarul si gravitatea evenimentelor inregistrate.

Pregatirea pentru investigatie

Monitorizarea Holter EKG nu necesita o pregatire speciala a pacientului si se poate efectua in orice moment al zilei, iar pacientul nu trebuie sa-si intrerupa medicamentatia inainte de aceasta investigatie.
Este de preferat ca pacientul sa fie surprins intr-o zi obisnuita, chiar o zi dificila, in care sa faca excese care sa-i determine eventual aparitia simptomatologiei.
Dupa montarea aparatului, pentru fixarea mai buna a electrozilor, este de preferat ca pacientul sa poarte o imbracaminte mai stramta in partea toracica (bluza sau maieu).